فهرست مطالب

پژوهش های گردشگری و توسعه پایدار - سال ششم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1402)

نشریه پژوهش های گردشگری و توسعه پایدار
سال ششم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/03
  • تعداد عناوین: 4
|
  • سمانه لاجوردی *، علی عباسی صفحات 1-11

    گردشگری، به عنوان صنعت خدمات گرا، با مسیولیت پذیری اجتماعی عناصر مشابه بسیاری دارد و هر دو بر منافع ذینفعان تاکید دارند. لذا سازمان های مرتبط با این صنعت، به طور فزاینده در حال اجرای فعالیت های زیست محیطی و رفتارهای سبز کارکنان هستند و چالش مدیران آنها، توسعه استراتژی های کاربردی و دستیابی همزمان به سودآوری و پاسخگویی به انتظارات اجتماعی جدید است. هدف مطالعه حاضر، بررسی روابط مسیولیت اجتماعی شرکتی، اعتماد سازمان و هویت سازمانی بر رفاه کارکنان و رفتارهای سبز حمایتی کارکنان است. روش پژوهش از نوع پیمایشی است. یافته ها و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری، مفاهیم تحلیل مسیر، و نمودار مسیر که پیوندهای علی احتمالی بین متغیرها را آشکار ساخته و نتایج ها نشان می دهد بهبود رفاه کارکنان و بهزیستی آنان، بر نگرش و رفتار کارکنان تاثیر گذاشته و عملکرد مثبت کارکنان و نتایج اجتماعی، رفتارهای حمایتی کارکنان، منجر به ارتقای عملکرد، انگیزه بالا، و رفاه بیشتر را فراهم می کند و هرچه ادراک مسیولیت اجتماعی شرکتی بیشتر باشد و از نحوه اعتماد و هویت سازمانی برای کارکنان واقف تر و آگاه تر باشند، روابط کارمند- شرکت، منجر به ارتقای عملکرد و انواع رفتارهای سبز بیشتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، رفتار سبز، رفاه کارکنان، گردشگری
  • الهه جلیلی رحمتی، علیرضا نوری *، هادی اصغری صفحات 11-24

    هویت یک برند که از عوامل و مولفه های مختلفی تشکیل شده است، نماد و چکیده و اعتبار یک برند است که می تواند برروی دانش و آگاهی و اطلاعاتی که از برند وجود دارد تاثیر بگذارد و در نتیجه موجب تغییر رفتار شهروندی استفاده کنندگان از برند مانند گردشگران داخلی شود. در این راستا تحقیق حاضر که از نوع کاربردی و از منظر ماهیت توصیفی پیماشی است، صورت گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد لیو و همکاران (2020) برای متغیر دانش برند و پرسشنامه استاندارد چن (2019) برای متغیر هویت برند و پرسشنامه استاندارد ژو و همکاران (2016) برای متغیر رفتار شهروندی می باشد. برای پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و برای روایی سازه پرسشنامه از تحلیل بارهای عاملی تاییدی استفاده گردیده است. جامعه آماری تحقیق کلیه گردشگران طرقبه و شاندیز در محدوده زمانی تحقیق بودند. حجم نمونه آماری 384 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس بوده و در بخش آمار توصیفی از جداول فراوانی و درصدها، میانگین ها و انحراف معیارها برای نمایش سیمای آزمودنی ها استفاده و در آمار استنباطی از آزمون کولوموگروف اسمیرنف برای تعیین توزیع نرمالیته و آزمون تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و آزمون معادله ساختاری برای پاسخ فرضیه های تحقیق استفاده شد. ضمنا برای انجام محاسبات بسته نرم افزاری AMOS به کار گیری شد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد دانش برند بر رفتارهای شهروندی گردشگران داخلی تاثیر معناداری دارد هویت برند این اثر را میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: هویت برند، رفتار شهروندی، دانش برند، گردشگری، گردشگران داخلی
  • زهره احمدی * صفحات 25-32

    بازدید از منابع فرهنگی و تاریخی یکی از بزرگترین، فراگیرترین و رو به رشدترین بخشهای صنعت گردشگری عصر حاضر است که به عنوان گردشگری فرهنگی یا گردشگری میراث از آن یاد می شود. به نظر میرسد که گردشگری میراث رشد بسیار سریعتری از سایر اشکال گردشگری، مخصوصا در کشورهای در حال توسعه داشته و باید آنرا به عنوان ابزار بالقوه مهمی برای کاهش فقر و توسعه اقتصادی جامعه و رشته ای نوپا در رابطه با پویایی گردشگری میراث فرهنگی در مناطق در حال توسعه جهان به حساب آورد. علاوه بر این که گردشگری، امروزه یکی از مسایل مهم و موثر اقتصادی و یکی از عوامل برجسته ارتباط اجتماعی و فرهنگی به شمار می رود، در این میان مکان های تاریخی، به دلیل نمایش هویت شهرها، از ارزش بسیار زیادی جهت جذب گردشگر برخوردارند. تپه باستانی پوستچی به دلیل دارا بودن تاریخ غنی از فرهنگ و تمدن این مرز و بوم، قابلیت های فراوانی به منظور تبدیل شدن به مکانی برای گردشگری فرهنگی در سطح ملی و بین المللی دارد. در این مقاله ضمن معرفی گردشگری فرهنگی و اثرات کاوش های باستان شناسی در توسعه گردشگری فرهنگی به معرفی تپه باستانی پوستچی به عنوان یکی از مهم ترین مکان های تاریخی شهر شیراز پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: منابع تاریخی، گردشگری فرهنگی، تپه باستانی پوستچی
  • مهدی نعمتی * صفحات 33-42

    در بسیاری از نقاط جهان، گردشگری از جمله فعالیت های مهم و درآمدزا محسوب می گردد و قدم های بسیاری در جهت توسعه آن برداشته می شود. از جمله فاکتورهایی که به منظور تقویت صنعت گردشگری در بسیاری از جوامع مورد توجه قرار می گیرد، بکارگیری سیستم مبلمان شهری زیبا و مطلوب است که در تامین نیازهای جسمی و روحی گردشگران و در نتیجه ارتقا میزان رضایتمندی آنان، بسیار موثر است. ایران نیز از منابع گردشگری و جاذبه های طبیعی فراوانی برخوردار است که می توان با ساماندهی فضایی آنها به رشد این صنعت کمک فراوانی کرد. در این میان کلانشهر شیراز خود دارای ظرفیت های تاریخی، فرهنگی، زیارتی و گردشگری بسیاری می باشد که بیشتر این منابع در بافت تاریخی شهر قرار گرفته و جهت بهره مندی بیشتر مخاطبین لزوم مطالعه، جانمایی، ساخت و ایجاد فضاهای ایستا گردشگری برای تسهیل خدمات تورگردانان را بیش از پیش نمایان می کند تا علاوه بر حفظ و نگهداری منابع گردشگری، منجر به هویت بخشی و زیباسازی محیط های گردشگری شود به هر روی در مقاله حاضر به بررسی جایگاه مبلمان شهری در توسعه گردشگری با تاکید بر ایجاد فضاهای ایستا برای تسهیل خدمات تورگردانان در منطقه تاریخی فرهنگی پرداخته و رویکرد حاکم بر پژوهش توصیفی تحلیلی و میدانی است نتایج حاصل از پژوهش به احصا مطلوب ترین نقاط شهری جهت جانمایی مناسب برای طراحی، ساخت، نصب و ایجاد فضاهای ایستا برای تورگردانان به منظور ارایه خدمات مطلوب به گردشگران و در نتیجه افزایش میزان رضایتمندی آنان می گردد.

    کلیدواژگان: گردشگری، مبلمان، فضاهای ایستا، شیراز